Hírek

Értékpapírból származó jövedelmek adózása – Befektetésekből származó jövedelmek

A 2023. évi Szja bevallás határidejének közeledtével szeretnénk átfogó képet adni Olvasóinknak az értékpapírból származó jövedelmek adózási szabályairól. Előző elemzésünkben a jogviszonyra tekintettel megszerzett értékpapírok adózását tekintettük át, cikksorozatunk második részében pedig a tőkepiaci ügyletek adózását mutatjuk be a magyar illetőségű magánszemélyek vonatkozásában.

Az értékpapírral kapcsolatos tőkepiaci ügyletek adózására főszabály szerint az Szja-törvénynek az árfolyamnyereség szabályait kell alkalmazni, kivéve a következő eseteket, ahol eltérő rendelkezések lépnek életbe:

  • ellenőrzött tőkepiaci ügylet (ETÜ) keretében értékesített értékpapír;
  • tartós befektetési számlán (TBSZ) tartott értékpapír;
  • alacsony adókulcsú államban található tarsaság üzletrész-elidegenítése.

Árfolyamnyereség

Árfolyamnyereség jogcímen megszerzett jövedelem keletkezik az értékpapír átruházásakor, ha a realizált bevétel meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított érték és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét. Tehát az adóköteles jövedelem megállapításakor a bevételből le kell vonni az értékpapír vásárlásával és eladásával összefüggésben igazolt kiadásokat. Az árfolyamnyereségből származó jövedelmek kapcsán az Szja mértéke 15%

Tartós befektetési számla – TBSZ

A magánszemély adóévenként egy befektetési szolgáltatónál, illetve pénzintézetnél egy TBSZ-t nyithat, számlánként legalább 25 000 forint befizetésével. Befizetési felső korlát nincsen, azonban a lekötött pénzösszeg a naptári évet követően már nem növelhető. A lekötési idő a számla nyitását követő legalább három naptári év, amely folytatólagos meghosszabbítással további 2 évvel növelhető. A kedvező adózás csak a fent említett lekötési idő tartásával vehető figyelembe, a TBSZ-en az Szja mértéke 3 év után 15%-ról 10%-ra, 5 év után pedig 0%-ra csökken.

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet – ETÜ

ETÜ-ről beszélünk, ha az ügylet – jogszabályban nevesített belföldi vagy külföldi – befektetési szolgáltató közreműködésével történik, többnyire tőzsdei ügylet során. A korábbi évekhez képest kedvező változás, különösen az Egyesült Államokban befektetéssel rendelkezők számára, hogy az EGT és az úgynevezett „egyezményes országok” mellett már az OECD tagállamok tőzsdéi esetén is alkalmazhatók a kedvezőbb szabályok, Az ETÜ szintén egyfajta árfolyamnyereségből származó jövedelem, viszont az árfolyamnyereség adózásához képest nagy különbség, hogy amennyiben az adóévben és/vagy az adóévet megelőző első és második évben realizált veszteség a keletkezése évének adóbevallásban feltüntetésre kerül, akkor lehetőség nyílik az adókiegyenlítésre, amelyet az adóbevallásában megfizetett adóként érvényesíthető.

Az értékpapírból származó jövedelmek után a főszabály szerint 13% szociális hozzájárulási adót (Szocho) is fizetni kell, igaz csak korlátozott mértékben. A Szocho-t addig kell megfizetni, amíg a természetes személy összevonás alá eső (önálló, nem önálló és egyéb összevonás alá eső) jövedelmei és a tőkejövedelmek együttes összege a tárgyévben el nem éri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét, azaz 2024-ben az 6 403 200 forintot.

Szociális hozzájárulási adó

Ugyanakkor a tőkejövedelmek között vannak kivételek, amiket nem érint a Szocho fizetési kötelezettség. Lássuk tehát, hogy mely tőkejövedelmekre vonatkozik a Szocho fizetés és melyekre nem.

Szocho-t kell fizetni:

  • a vállalkozásból kivont jövedelemre,
  • az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelemre,
  • osztalékjövedelmekre, és
  • a vállalkozói osztalékalap összege után, valamint
  • az árfolyamnyereségből származó jövedelem összege után
  • július 1-jétől a veszélyhelyzet ideje alatt a természetes személy kamatjövedelme után

amennyiben az részben vagy egészben Magyarországon adóztatható.

Nem kell Szocho-t fizetni:

  • a TBSZ-en tartott értékpapírok hozama,
  • a 2019. június 1-je után kibocsátott állampapírok hozama,
  • az ETÜ-ből származó jövedelem,
  • a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem után, továbbá
  • az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában működő, a tőkepiacról szóló törvény szerint elismert (szabályozott) piacnak minősülő tőzsdére bevezetett értékpapírnak az adott tagállam joga szerint osztaléknak (osztalékelőlegnek) minősülő hozama után.

***

Amennyiben az értékpapírból származó jövedelmek adózása kapcsán kérdése merülne fel, vagy segítségre lenne szüksége tőkejövedelmei után keletkező adó és járulék kötelezettségeinek kiszámításában és bevallásában, adószakértőink készséggel állnak rendelkezésére.

Jelen hírlevelünk a megjelenése napján elérhető információk alapján és kizárólag általános tájékoztatási céllal íródott, így semmilyen tekintetben nem minősül személyre szabott adótanácsadásnak és nem is helyettesíti azt.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Személyi jövedelemadó és társadalombiztosítás tanácsadás

Gyors és szakszerű támogatást kínálunk mind az adótervezés, mind az adókalkuláció, mind pedig az adóbevallás készítés fázisaiban

Adótanácsadás

Az adózási szabályok összetettsége és rendszeres változása nemcsak a nagyvállalatokat, hanem a KKV-kat és a magánszemélyeket is folyamatos kihívás elé állítja, különösképpen akkor, ha tevékenységüket nemzetközi szinten végzik.

Komplex adótanácsadás

Megfelelő adótervezéssel a kockázatok minimalizálása mellett jelentős megtakarításokat, vagy többletbevételeket érhet el vállalata.

Adócompliance

Adóüzletágunk számos területen áll rendelkezésére adócompliance szolgáltatásaival a telefonos problémamegoldástól kezdve egészen komplex kalkuláció- és bevalláskészítéséig.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.