Hírek

NIS2 – Keveseket érint, de sokakat formál

A kiberbiztonsági tanúsításról és  felügyeletről szóló törvény („ Kibertan-törvény”) közvetlenül csak a gazdaság nagyobb szereplőire fókuszál, de az ellátási láncokon keresztül a cégek egy jóval szélesebb körére fog  hatást gyakorolni.

Az EU-ból indult NIS2 (Network Information System) 2024. elején érkezett meg Magyarországra a „Kibertan-törvény” képében, és kimondott célja a kockázatos ágazatokban működő nagyvállalatok kiberbiztonsági érettségének és ellenállóképességének növelése és rendszeres vizsgálata.

Az új NIS2 ezért nem csak szigorúbb megfelelési követelményeket fogalmaz meg a korábbiakhoz képest, de jelentősen ki is szélesíti az érintett cégek körét, valamint egy olyan ellenőrzési és szankcionálási rendszert fogalmaz meg számukra, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalkozások  komolyan is vegyék  az új kiberbiztonsági követelményeket.

GT Akadémia: Azonnal használható vezetői tudás az Ön és vállalata folyamatos fejlődéséért. Kattintson és jelentkezzen felsővezetői képzésünkre!

Az információbiztonsági kockázat a beszállítókra is kiterjedhet

Amellett, hogy a NIS2 nagy hangsúlyt fektet a vállalatok működéséhez kapcsolódó információbiztonsági kockázatok azonosítására és elemzésre, konkrét lépéseket is elvár a cégektől az információbiztonsági kockázatok kezelésére. Sok vállalat működésében jelentős szerep hárul a partneri kapcsolatokra. Az ügyfelek kiszolgálása, a szolgáltatások biztosítása náluk már elképzelhetetlen külső partnerek és beszállítók közreműködése nélkül. Emiatt a NIS2 elkerülhetetlenül hatással lesz arra is, ahogyan ezek a társaságok az ellátási láncuk biztonságáról a jövőben gondolkozni fognak.

A magyar „Kibertan-törvény” közvetlenül közel 50 főágazatot és közel 150 alágazatot sorol fel tételesen, ahol a cégmérettől függően a menedzsmentnek foglalkoznia kell a kiberbiztonsági érettséggel, és az azokat vizsgáló kétévenkénti hatósági auditokkal. Előzetes becslések szerint nagyjából 3000 cég regisztrációjára számít az auditálással megbízott hatóság.

Ők azok a cégek, akik a NIS2 szigorú követelményrendszerében az ellátási láncokra vonatkozó kockázatkezelés fejezettel is szembe fognak találkozni.  Az elvárt védelmi intézkedések tervezett katalógusában (19. Fejezet) a kutatás-fejlesztésben, a tervezésben, a gyártásban, a beszerzésben, a szállításban, az üzemeltetésben és a karbantartásban részt vevő alvállalkozókhoz kapcsolódóan többek között az alábbi feladatok találjuk:

  • Az ellátási láncra vonatkozó kockázatkezelés szabályzatának kialakítása
  • A kockázatok elemzésére és kezelésére vonatkozó eljárásrend bevezetése
  • Kontrollok kialakítása annak érdekében, hogy az ellátási lánccal kapcsolatos kockázatok és a lehetséges káresemények hatásai csökkenthetőek lehessenek
  • A kontrollokban adminisztratív eszközök mellett módszertanokat és eszközöket is alkalmazni kell
  • A beszállítói láncban szereplők által hordott kockázatokat rendszeres ellenőrzése

A beszállítói lánccal kapcsolatos kockázatok felmérése, besorolása és kezelése pedig nem végezhető el teljes körűen az abban szereplők aktív közreműködése nélkül.

Így a NIS2-elvárásokkal közvetlenül érintett vállalatok mellett közvetve olyan cégek is érintettekké válhatnak, amelyek mérete vagy ágazati besorolása amúgy nem tenné azt indokolttá.

A „Kibertan-törvény” elvárásai leszivárognak az alvállalkozókhoz is

A „Kibertan-törvényben” megfogalmazott elvárások az elsődlegesen érintett cégektől indulva lassan „leszivárognak” majd azok alvállalkozói kapcsolatain keresztül további cégekhez is, amit már gyakorlati tapasztalataink is megerősítenek.

Tanácsadóinkhoz érkeztek már megkeresések a NIS2-jogszabállyal egyáltalán nem érintett cégektől is, akik beszállítói olyan társaságoknak, amelyek viszont érintettek. Partnereik  szeretnék alvállalkozóikat információbiztonsági szempontok alapján átvilágítani vagy nyilatkozattételre kérni a NIS2-elvárásokkal összhangban. Az ő esetükben akár kulcskérdés is lehet a vevőik által lefolytatott vizsgálatok eredménye, hiszen a jövőbeli tendereken való indulásukat is befolyásolhatják az itt szerzett „pontszámaik”.

A NIS2 szakmai mentorálás szolgáltatásunkat pont olyan ügyvezetőknek és menedzsereknek ajánljuk, akik jelenleg nem rendelkeznek információbiztonsági irányítási rendszerrel (IBIR), de partnerei vagy beszállítói a hazai „Kibertan-törvény” hatálya alá eső vállalatoknak, ezért szeretnének eligazodni a NIS2-auditok új jogszabályi követelményeiben és szeretnék megismerni az ezzel kapcsolatban náluk is felmerülő feladatokat és kihívásokat.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

NIS2-tanácsadás

NIS2-tanácsadás szolgáltatásunkon keresztül meghatározzuk vállalatának jelenlegi felkészültségi szintjét, és tanácsot adunk a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban.

NIS2 szakmai mentorálás

Ismerkedjen meg a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló „Kibertan törvény” követelményeivel és várható hatásaival. 

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.