Hírek

Évzárási teendők II. rész

Napokban közzétettük az évzárási teendőkkel kapcsolatos összefoglalónk első részét, melynek folytatásaként ajánljuk figyelmükbe hírlevelünk lenti folytatását.

 

Évzárási fontosabb teendők („Gondolatébresztő”):

4. Év végi egyeztetések, ellenőrzések

  • A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartások (pld.: vevő és szállítói analitikák) adatai közötti egyeztetést az üzleti év mérlegfordulónapjára vonatkozóan is el kell végezni.

  • Adófolyószámla ellenőrzése, egyeztetés a főkönyvi nyilvántartásokkal. Legkésőbb az év utolsó hónapjaiban célszerű az adófolyószámla egyeztetése a főkönyvi analitikákkal (ami fontos lehet: az adó mérséklés, vagy adó halasztás, az esetleges további teendők időben történő meglépése miatt).

 

5. Céltartalék képzése

  • Kötelező céltartalékot képezni a jogszabályban meghatározott garanciális, függő (pld.: peres ügyekre) a biztos,(határidős ügyletekre) kötelezettségekre, korhatár előtti ellátásra végkielégítésre, valamint jogszabályon alapuló környezetvédelmi kötelezettségekre.

  • Céltartalék képezhető a jelentős és időszakonként ismétlődő jövőbeni költségekre (pld.: fenntartási, átszervezési, nem jogszabályon alapuló környezetvédelemmel kapcsolatos költségek). Fontos: céltartalék a szokásos üzleti tevékenység rendszeresen és folyamatosan felmerülő költségeire nem képezhető.

  • Céltartalék képezhető az elhatárolt (halasztott ráfordításként kimutatott) nem realizált árfolyamveszteségekre.

 

6. Lekötött tartalék képzése az év végi záráskor

Az eredménytartalékból kell lekötni (példák):

  • Alapítás-átszervezés, kísérleti fejlesztés aktivált értékéből még le nem kötött összeget.
  • Fejlesztési tartalékot

 

7. Időbeli elhatárolások

Az olyan gazdasági események kihatásait, amelyek két vagy több üzleti évet is érintenek, az adott időszak bevételei és költségei között olyan arányban kell elszámolni, ahogyan az az alapul szolgáló időszak és az elszámolási időszak között megoszlik.

 

8. Vállalkozás folytatása elvének érvényesülése

A beszámoló elkészítésekor és a könyvvezetés során abból kell kiindulni, hogy a gazdálkodó a belátható jövőben is fenn tudja tartani működését, folytatni tudja tevékenységét, nem várható a működés beszüntetése vagy bármilyen okból történő jelentős csökkenése.

Az utóbbi két évben fennálló koronavírus járványhelyzet, továbbá a február 24-én bekövetkezett Ukrán-Orosz konfliktus következményeit a Társaságoknak fel kell mérnie és értékelni kell a hatásokat és ha szükséges, akkor a beszámolóban azokat figyelemben kell venni.  Továbbá el kell készítenie a működésre vonatkozó saját becslését, hogy fennáll-e lényeges bizonytalanság a vállalkozás folytatására való képesség tekintetében, illetve helytálló-e a vállalkozás folytatását feltételezni a belátható jövőben (a mérleg fordulónapját követő 12 hónapos időszakban).

 

9. Saját tőke vizsgálata

A jogszabály („Ptk”) a tulajdonos haladéktalan intézkedését írják elő, amennyiben a saját tőke nem éri el az adott társasági formára a jogszabályban  előírt minimális törzstőke összegét, vagy a saját tőke veszteség folytán a törzstőke felére csökkent.

A tőkerendezés történhet például pótbefizetés előírásával, a törzstőke mértékét elérő saját tőke más módon való biztosításával (pld.:  átértékelés segítségével), vagy tőkeleszállítással.

 

10. Szabályzatok, dokumentációk elkészítése, frissítése

  • A Számviteli politika az adott gazdálkodónál a számviteli törvény végrehajtása érdekében szükséges módszereket, szabályokat, előírásokat tartalmazza, amelyek kihatnak a cég vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetére. A számviteli politika keretén belül szükséges Leltározási szabályzatot, Értékelési szabályzatot, Pénzkezelési szabályzatot, Bizonylati rendet, és alkalmazása esetén Önköltségszámítási szabályzatot elkészíteni. Számviteli politika aktualizálásának határideje a törvényi előírások szerint a változások, új szabályok hatályba lépése után 90 nap.

Transzferár-dokumentáció. A kapcsolt vállalkozások egymás közötti ügyleteik miatt dokumentáció készítésére kötelezettek. Meg kell vizsgálni, hogy készít-e az anyavállalat fődokumentációt? A magyar adóalanynak transzferár nyilvántartás készítési kötelezettsége lép fel abban az esetben, ha az adóévben kapcsolt vállalkozásával kötött szóbeli vagy írásbeli szerződése alapján jelentős teljesítés történt. Évenkénti frissítés szükséges.

 

Transzferár dokumentáció elkészítésében is segítséget tudunk nyújtani ügyfeleink részére:

https://grantthornton.hu/szolgaltatasok/transzferar-tanacsadas

 

  • CbC riport kötelezettség. Ha 750 millió eurót meghaladja a cégcsoport együttes bevétele, akkor kötelező az országonkénti riport készítése.

 

Amennyiben az év végi záráshoz összes információ biztosított, össze kell állítani az éves/egyszerűsített éves beszámolót. A beszámolót, kötelező könyvvizsgálat esetén a záradékot is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt, valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot, az adott üzleti év mérlegfordulónapjától számított ötödik hónap utolsó napjáig kell letétbe helyezni.

 

 

Reméljük tudtunk hasznos információkkal szolgálni az év végi zárási teendőkkel kapcsolatban.

Grant Thornton csapata

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Könyvelés

A vállalkozások gyakran döntenek egyes üzleti folyamataik kiszervezése mellett (pl. könyvelés), annak érdekében, hogy fő tevékenységükre koncentrálhassanak, mialatt növelik teljesítményüket és csökkentik az adminisztratív feladatok költségeit. Ezen tevékenységek kiszervezésével a vállalkozások időt és pénzt takaríthatnak meg. Könyvelési szolgáltatásunk kiemelt területei Átfogó könyvviteli szolgáltatások nyújtása egyedi ügyféligények szerint ÁFA bevallások, összesítő jelentések, INTRASTAT jelentések elkészítése Statisztikai […]

Könyvvizsgálat

Az általunk kialakított módszertannal és a legújabb technológiai eszközök alkalmazásával személyre szabott és a piaci körülményekhez igazodó szolgáltatásokat kínálunk.

Vagyonértékelés

Vagyonértékelés A Grant Thornton Valuation Kft. az egyik legrégebbi (1990-ben alakult) nemzetközi hátterű vagyonértékelő cég Magyarországon – korábban American Appraisal Magyarország Vagyonértékelő Kft. -, amely 2016 óta tagja a Grant Thornton nemzetközi hálózatának és a cégcsoporton belül önálló cégként is működik . A Társaság fő profilja a vagyonértékelés, ezen belül is a Pénzügyi értékelés Tárgyi […]

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.