Hírek

Kedvező változás a bejelentett részesedések terén

A globálisminimumadó-törvény a bejelentett részesedés témakörében olyan változást hozott, amely számos adózó számára kedvező lehet. Jelen hírlevelünkben ennek részleteit járjuk körbe!

A bejelentett részesedés fogalma

Az üzleti életben – főleg a COVID-járvány óta – gyakran előfordul, hogy egy (belföldi vagy külföldi) vállalkozás valamilyen mértékű részesedést szerez egy másik vállalkozásban. Az így szerzett részesedés állami adóhatósághoz (azaz a NAV-hoz) történő bejelentéséhez, vagyis a bejelentett részesedéshez társaságiadóalap-kedvezmény kapcsolódik. A legalább egy évig megtartott részesedés értékesítésekor (vagy apportálásakor) a társasági adóalap csökkenthető a részesedés értékesítése során elért árfolyamnyereséggel. Igaz, az értékesítéskori, esetleges árfolyamveszteség összege növeli a társasági adóalapot.

A fent részletezett (kedvező) szabályok azonban nem alkalmazhatóak az ún. ellenőrzött külföldi társaságban szerzett részesedésekre.

A vonatkozó szabályozás 2018. január 1-je előtt még tartalmazott egy minimum szerzési mértéket is (10%), a társaságiadóalap-kedvezmény igénybevételéhez legalább ekkora mértékű részesedést kellett szerezni. Ez a szabály azonban már eltörlésre került: jelenleg akármilyen kicsi részesedés-szerzés is bejelenthető a NAV-hoz.

A bejelentés határideje ugyanakkor jogvesztő: a szerzést követően 75 nap áll az adózó rendelkezésére a NAV felé történő bejelentéshez.

Kedvező változás 2023. december 31-től

Az év végén kihirdetett globálisminimumadó-törvénybe foglalt átmeneti szabály éppen ehhez a bejelentési határidőhöz kapcsolódik: az említett 75 napos határidőtől eltérően az érintett adózó a 2023. december 31. napját megelőzően szerzett részesedését a 2023-as adóévére vonatkozó társaságiadó-bevallásának határidejéig is bejelentheti a NAV részére. A bejelentés megtételének feltétele, hogy a részesedés a bejelentés (vagyis nem az eredeti szerzés) időpontjában megfeleljen a társaságiadó-törvénybe foglalt bejelentett részesedés definíciójának.

A naptári üzleti éves adózók számára tehát 2024. május 31-e (péntek) a (szintén jogvesztő) határidő azon részesedéseik bejelentésére, amelyeket ugyan már korábban megszereztek, de elmulasztottak 75 napon belül bejelenteni a NAV felé.

Ennek a kitolt határidőnek azonban további feltételei vannak:

  • Egyfelől az újonnan bejelenteni kívánt részedés piaci értéke és könyv szerinti értéke 2023. december 31-én fennálló nyereségjellegű különbözetének 20%-a (egyötöde) társaságiadó-alapot képez, amely után a 9%-os társasági adót a 2023-as adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallás benyújtási határidejéig be is kell fizetni.
  • Az adózónak emellett a részesedés piaci értékét független könyvvizsgálói vagy szakértői jelentéssel kell alátámasztania.
  • Külön nyilvántartást kell vezetnie a bejelentéshez kapcsolódóan.

A bejelentett részesedéssel kapcsolatos átmeneti szabályt leginkább azoknak a társaságiadó-alanyoknak érdemes kihasználniuk, amelyek azt tervezik, hogy a korábban megszerzett részesedésüket egy éven túl részben vagy egészben el kívánják adni, és azon várhatóan nyereséget tudnak realizálni.

* * *

Amennyiben az Ön cége rendelkezik olyan, 2023. december 31-e előtt szerzett részesedéssel más vállalkozásban, amelyet a jogvesztő 75 napos határidőn belül nem jelentettek be a NAV-hoz, esetleg további kérdései lennének a bejelentett részesedés fogalmával kapcsolatban, illetve a részesedés piaci értékéről szakértői véleményre van szüksége, a Grant Thornton adószakértői és vagyonértékelői készséggel állnak Ön és cége rendelkezésére.

Jelen hírlevelünk a megjelenése napjáig elérhető információk alapján és kizárólag általános tájékoztatási céllal íródott, így semmilyen tekintetben nem minősül személyre szabott adótanácsadásnak és nem is helyettesíti azt.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Adótanácsadás

Az adózási szabályok összetettsége és rendszeres változása nemcsak a nagyvállalatokat, hanem a KKV-kat és a magánszemélyeket is folyamatos kihívás elé állítja, különösképpen akkor, ha tevékenységüket nemzetközi szinten végzik.

Adócompliance

Adóüzletágunk számos területen áll rendelkezésére adócompliance szolgáltatásaival a telefonos problémamegoldástól kezdve egészen komplex kalkuláció- és bevalláskészítéséig.

Átalánydíjas adótanácsadás

Keretszerződéses rendszerünk előnye, hogy ügyfelünk bármikor megkereshet bennünket adózási és számviteli kérdéseivel.

Komplex adótanácsadás

Megfelelő adótervezéssel a kockázatok minimalizálása mellett jelentős megtakarításokat, vagy többletbevételeket érhet el vállalata.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.