Hírek

NAV eÁFA – Újratöltve!

Az energiaárakról és az inflációról szóló eléggé negatív híreknek nagyjából bérelt helyük van a média napirendjén, ezért érthető, ha sokan borúsan látják vállalkozásuk jövőjét. Ebben a kihívásokkal teli környezetben igazi örömhír ért, ráadásul nem is akárkitől jött ez meglepetés: a NAV-tól.

Úgy fest, hogy fontos mérföldkőhöz érkezett az elektronikus kormányzás fejlesztése: egy korábban ígéretesnek ígérkező, de aztán elhalt projekt ismét erőre kaphat, ugyanis a legújabb hírek szerint újraindulhat a NAV eÁFA projektje. Ezt a fejlesztést még tavaly, közel egy éves előkészület után és nagy beharangozást követően indították volna el azzal az ígérettel, hogy az adóhatóság rendszeresen áfabevallás tervezetet (eÁfa) készít majd a cégek számára. A jó hír az, hogy az áfabevallás automizációjának támogatása ismét napirendre került, ha nem is abban a formában, ahogyan azt eddig gondolták.

 

eÁFA M2M

Múlt héten robbant a hír, hogy a NAV a könyvelők és szoftverfejlesztők közösségéhez fordult a GitHub platformon az eÁFA M2M nevű koncepciójuk véleményezéséért.

Mit takar ez a mozaikszó? Mit kell véleményezni? És mennyire lehet pozitívan tekinteni egy korábban meghiúsult (eÁFA) NAV projekt elé? Többek között ezeket a kérdéseket járjuk körbe ebben a cikkben.

 

GitHub. De ismerős…

Mielőtt elmélyednénk a felhíváshoz mellékelt koncepciótervezet vizsgálatában, ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy mindezt hol publikálta az adóhivatal. Üzenet értékű, hogy ugyanarra a platformra (GitHub) helyezték ki a legújabb adótechnológiai újításuk nyilvános véleményezését is, ahol legutóbbi hasonló fejlesztéseik (pl. az Online Számla Rendszer vagy a SAF-T_HU pilot) korábban már sikerrel vizsgáztak, kivívva nem csak fejlesztők elismerését. Ezek alapján nem kétséges, hogy a NAV komolyan gondolja és komolyan bízik az eÁFA M2M projekt sikerében is.

 

Mire utal az M2M a projekt nevében?

A tervezet az „Áfabevallás releváns gép-gép kapcsolat koncepció” nevet viseli, az M2M a machine-to-machine rövidítése pedig arra utal, hogy az új eÁFA rendszert sokkal inkább egy új digitális szolgáltatásként képzeli el az adóhivatal, mintsem egy eSZJA-hoz hasonló, konyhakész bevallásokat biztosító funkciónak a NAV honlapján.

A koncepciót elolvasva is az derül ki, hogy projekt többek között azt szeretné lehetővé tenni, hogy közvetlenül az adózók ügyviteli vagy könyvelői rendszereiből lehessen beküldeni áfabevallásokat, tehát a felhasználóknak ehhez ne kelljen különböző adóhivatali felületeket is használniuk. Ez egy jelentős változás lenne a jelenlegi gyakorlatokhoz képest és nagy eséllyel valódi adminisztrációcsökkentést is eredményezhet!

 

Könyvelők és szoftverfejlesztők

Az eÁFA M2M projekt a NAV digitális szolgáltatásainak a bővítéséről szól. Olyan adóhivatali végpontok kiépítéséről, amelyekhez csak a könyvelő és számlázó rendszerek képesek hozzáférni, így annak elterjedése és a sikere nagyban függ attól, hogy azok mikor és milyen módon válnak majd elérhetővé a könyvelő programokból és vállalatirányítási rendszerekből.

A NAV úgy számol, hogy a könyvelők és a társaságok üzleti érdeke és a piaci szereplők közötti verseny magától ki fogja kényszeríteni azokat a fejlesztéseket, amelyek azt új digitális szolgáltatásainak széles körű használatához szükségesek.

Ezen kívül a NAV a saját eszközeivel is próbál motiválni, többek között azzal, hogy már előre deklarálta, hogy amennyiben az ügyfél M2M kapcsolaton keresztül nyújtja be az áfabevallását, akkor ahhoz már nem kell csatolnia M-lapokat, illetve adóellenőrzésnél az adóhivatal már nem fogja kérni tőle az áfaanalitikát. Ez valóban jelentős segítséget jelenthet az érintett cégek számára.

 

Koncepció vagy kész termék?

A gyakorlati használat nagy kérdése, hogy vajon az eÁFA M2M mennyire új és mennyire épít esetleg az elődje már elkészült és használható szolgáltatáselemeire. Az adóhivatal ugyanakkor láthatóan más szemléletben kezdi el felépíteni ezt az új projektjét, mivel már a legelején próbál minél szélesebb körű nyilvánosságot építeni a koncepciója köré, hasonlóan, mint az Online Számla esetében is tette. Ez mindenképpen újítás és üdvözlendő.

A felhívás is teljesen egyértelművé teszi, hogy egy koncepciót kell véleményezni, tehát ne keressünk benne se jogszabályokra, se határidőkre vagy vállalt ütemezésekre vonatkozó pontokat. Az anyagban egyetlen határidő található: a véleményezést szeptember 30-ig, azaz 3 héten belül kell megtenni.

A dokumentum lényegében egy víziónak is tekinthető, azoknak az új adóhatósági szolgáltatásoknak a bemutatásával, amelyeket valóban hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy az ÁFA bevallások kezelése a jövőben egyre kevesebb adminisztrációt jelentsen.

 

NAV Adattó

Talán ez az első, széles körben publikált NAV anyag, amelyben az általuk kezelt számlázási és bevallási adatokból építkező, központi tárházat adattónak (azaz data lake-nek)- nevezik, amely egy népszerű big data buzzword.

A koncepció kitér arra is, hogy ez az adattó milyen már meglévő és új adatforrásokból táplálkozik, illetve, hogy milyen módon tervezi az adóhivatal a cégek és könyvelők hozzáférését kialakítani ehhez.

Mindenképpen újdonságot jelent, hogy az Online Számla adatai mellett adattó részét képezik a pénztárgép naplóállományok, a termékimport ÁFA-adatok, illetve a közeljövőben bekapcsolásra kerülhet még adófolyószámla adatok nyilvántartása és egyes NAV adózói listák is (pl. köztartozásmentes, fekete foglalkoztatók, adóhátralékosok, megbízható adózók stb.)

 

Tovább halad a sztenderdizálás

Tovább folytatódik az Online Számla rendszer révén már megkezdett sztenderizálási folyamat. Akkor a számlázási adatokhoz készített az adóhivatal egy minden adózó számára kötelezően implementálandó XML adatstruktúrát, amely azóta egy ágazati sztenderdé nőtte ki magát.

Az eÁFA projektben az áfabevallások előkészítése és beküldése során használt adatstruktúrák és adókódok vonatkozásában készít elő egy sztenderdet a NAV, amelyhez abban az esetben kötelező lesz a cégeknek alkalmazkodniuk, ha használni szeretnék ez eÁFA M2M digitális szolgáltatásait.

 

Konklúzió

A tegnap publikált anyag alapján ígéretesnek tűnik a feltámasztott eÁFA projekt. A névbeli rokonságon kívül nem sok azonosságot mutat az elődjével, ezért jogosan követelhet ki magának egy második esélyt. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy ha meg is valósul a tervezetben szereplő koncepció, az valóban forradalmasítja-e a jelenlegi ÁFA bevallási gyakorlatokat és folyamatokat, de a farvizén kialakított új NAV digitális szolgáltatások, különösen a megnyitott NAV Adattó, önmagukban is nagy eséllyel sikerre vannak ítélve, akár az eÁFA eredményeitől függetlenül is. Az időzítés pedig jobb nem is lehetne: most amikor soha nem tapasztalt kihívásokkal néznek szembe a vállalatok, minden segítség és könnyebbség jól jön. A NAV mostani kezdeményezése jelentős adminisztrációs terhektől tudná megszabadítani a cégeket, ezért csak bízni tudunk abban, hogy az eÁFA M2M projekt beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Adatkapcsolat létrehozása adóhatósági rendszerekkel

Külső modulok alkalmazása lehetővé teszi, hogy a meglévő vállalatirányítás rendszerben ne kelljen változásokat végezni, ezzel egyszerre csökkentve a lokális megfeleléshez szükséges fejlesztések kockázatát, költségét és időráfordítását.

Elmaradt számla adatszolgáltatások pótlása, hibás jelentések utólagos javítása

Az automatizált megoldásunk előnyös alternatívája lehet a NAV Online Számla portálon történő, utólagos kézi adatszolgáltatásnak.

ERP rendszerek technológiai átvilágítása

Akár egy már meglévő központi ERP-, könyvelési vagy számlázási rendszert szeretne bevezetni magyarországi telephelyén, (pl. SAP, Microsoft Dynamics, Oracle, Epicor, IFS, stb.) akár egy új rendszert keres, amelyet Magyarországon szeretne használni, kihívást jelenthet, hogy a kiválasztott informatikai rendszer megfeleljen a hatályos törvényi előírásoknak. Az adóbírságok, elsősorban az áfa területén, jelentős üzleti kockázatnak számítanak Magyarországon. Kiemelten […]

NAV Online Számla auditszimuláció

Automatizált megoldásunk előnyös alternatívája lehet a NAV Online Számla portálon történő, utólagos kézi ellenőrzéseknek.

Számla XML és más eDokumentumok előállítása

A partnerek közötti ügyletek során számtalan elektronikus dokumentum (PO, szállítólevél, stb.) születhet meg, amelyek automatizált előállítása és feldolgozása hozzájárul az adminisztráció csökkentéséhez.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.