Hírek

A számlaadat-szolgáltatási kötelezettségekre vonatkozó szankciók felfüggesztése

Az adóhatóság tájékoztatást adott ki a számlaadat-szolgáltatással összefüggésben kiszabható szankciók átmeneti, 2020. szeptember 30-ig tartó felfüggesztéséről.

Ahogy korábbi hírleveleinkben tájékoztattuk Önöket, 2020. július 1-től kibővül az adóhatóság felé teljesítendő számlaadat-szolgáltatási kötelezettség azon belföldi teljesítési helyű számlákra is, melyek áthárított általános forgalmi adó tartalma nem éri el a 100 ezer Ft-ot.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus miatt az adózók felkészülése az új szabályok alkalmazására nehézségekbe ütközött, az adóhatóság 2020. szeptember 30-ig szankciómentességet biztosít az adatszolgáltatást nem, vagy nem megfelelően teljesítő adózók részére.

A szankciómentesség az alábbi kötelezettségekre tejed ki:

  • adatszolgáltatás a 100 ezer Ft áthárított adót el nem érő bejövő számlákról,
  • adatszolgáltatás a 100 ezer Ft áthárított adót el nem érő kimenő számlákról,
  • a kibocsátástól számított 4 napon belüli adatszolgáltatás a 100 ezer Ft-ot elérő vagy meghaladó, de az 500 ezer Ft-ot el nem érő áfa tartalmú kézi számlákról, amennyiben az adatszolgáltatás a kibocsátást követő 5 napon belül megtörténik.

A szankciómentesség azokra az adóalanyokra is vonatkozik, akiknek a korábbi szabályok szerint, a 100 ezer Ft áfa tartalmú számlák tekintetében már volt adatszolgáltatási kötelezettségük.

Az újonnan kötelezetté váló számlakibocsátók tekintetében ugyanakkor fontos feltétel, hogy a szankciómentesség csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb az első jelentendő számla kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerébe.

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.