Hírek

Elfogadásra került az EU vállalati fenntarthatósági átvilágítási irányelve

Jelentős kompromisszumokkal, de végre elfogadták a vállalati fenntarthatósági átvilágítási irányelvet (CSDDD).
Az elmúlt hetek többszöri sikertelen próbálkozását követően a kulcsfontosságú uniós tagállamok, főképp Franciaország és Olaszország támogatását is sikerült megszerezni, így elhárult minden akadály az irányelv elfogadása elől.
A végleges szövegben az EU által elfogadott főbb kiigazítások a következők:

  • Csökkentett hatály: A hatály mostantól az 1000 alkalmazottat foglalkoztató (500 helyett) és legalább 450 millió eurós (150 helyett) árbevételt elérő vállalatokra terjed ki.
  • A magas kockázatú ágazatokra vonatkozó megközelítés törlésre került: a hatály kritériumainak nem megfelelő, de magas kockázatú iparágakban tevékenykedő szervezetek fokozatos bevonásának koncepciója megszűnt.
  • A vállalati méret és a forgalom alapján az irányelv hatálya szakaszosan kerül kiterjesztésre az érintett vállalatokra.

GT Akadémia: Azonnal használható vezetői tudás az Ön és vállalata folyamatos fejlődéséért. Kattintson és jelentkezzen felsővezetői képzésünkre!
Mindez együttesen azt jelenti, hogy az eredetileg tervezettnél mintegy 70%-kal kevesebb vállalatot érint az uniós ellátási láncról szóló törvény.
Következő lépések: Az irányelvnek már csak az Európai Parlament végső elfogadásáról kell szavaznia, ami várhatóan a Parlament áprilisi plenáris ülésén fog megtörténni. Bár az EU Tanácsát tekintették a legnagyobb akadálynak, a parlamenti szavazás kimenetele is bizonytalan.
Következő cikkünkben részletesen kifejtjük, mit is jelent az irányelv a közvetlenül és a közvetve érintett vállalatoknak.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Fenntarthatóság, ESG-tanácsadás

Támogatjuk ügyfeleinket a fenntarthatósági transzformációban és a jelentéstételi/jogszabályi kötelezettségeknek való megfelelésben.

ESG-stratégia kidolgozása

Erős irányítási folyamatokkal alátámasztott, hatékony ESG-stratégia kidolgozása.

ESG szakmai mentorálás

Vezetők, belső fenntarthatósági szakemberek időbeosztásához illeszkedő, gyakorlati fókuszú heti/kétheti személyes tanácsadás, mentoring.

ESG-szemlélet integrálása

A fenntarthatóság ne teher, hanem a hatékonyság és az értékteremtés egy újabb eszköze legyen.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.