Hírek

5%-os áfa bevezetése a rozsdaövezeti akcióterületeken létesített lakások értékesítésére

Az Országgyűlés elfogadta a rozsdaövezeti akcióterületek létrehozásához szükséges intézkedésekről szóló törvényt, amely az úgynevezett városi rozsdaterületek fejlesztését hivatott elősegíteni, többek között, a lakásépítések támogatásával. A rozsdaövezeti akcióterületek a városszövetben kedvező elhelyezkedésű, de jellemzően elhanyagolt, kihasználatlan, környezetszennyezéssel, hulladéklerakással, szuburbanizációs tevékenységekkel terhelt területek. A rozsdaövezeti akcióterület, illetve két kategóriájának (azonnali rozsdaövezeti akcióterület, közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterület) fogalmi meghatározását az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény tartalmazza, míg a konkrét területek besorolását (lehatárolását) egy később megjelenő kormányrendeletben fogják rögzíteni.

A rozsdaövezeti akcióterületeken létesített többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított, 150 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterülettel rendelkező új lakások értékesítését 27% helyett 5%-os mértékű áfa fogja terhelni.

Az 5%-os mértékű áfá-t azoknál a lakásértékesítéseknél kell először alkalmazni, amelyeknél a teljesítési időpont a törvény hatálybalépésének napjára (a kihirdetést követő 8. nap) vagy azt követő időpontra esik.

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.