Hírek

9 tipp sikeres ESG-stratégiához

Az új fenntarthatósági törvény (2023. évi CVIII) alapján a legtöbb hazai nagyvállalatnak nemcsak fenntarthatósági jelentést, hanem fenntarthatósági stratégiát is kell készítenie. Egy jó fenntarthatósági stratégia szerves része a vállalat üzleti stratégiájának, az abban felállított célokat támogatja, a munkatársak számára ismert, az éves célkitűzések “sorvezetője”. Alább összefoglaltunk pár hasznos tippet fenntarthatósági stratégia készítéséhez.

GT Akadémia: Azonnal használható vezetői tudás az Ön és vállalata folyamatos fejlődéséért. Kattintson és jelentkezzen felsővezetői képzésünkre!

Hogyan hajtsa végre sikeresen ESG-stratégiáját?

  1. Kérjen véleményt a belső és külső érintettektől. Konzultáljon az igazgatótanács tagjaival és a cégvezetőkkel a vállalkozás számára fontos ESG-kérdésekről, és beszéljen más érdekelt felekkel – alkalmazottakkal, intézményi befektetőkkel, ügyfelekkel, beszállítókkal, közösségi vezetőkkel – a számukra fontos kérdésekről.
  2. Értékelje a különböző ESG-problémák lényegességét. Az összegyűjtött információk segítségével azonosítsa azokat a kérdéseket, amelyek mind a vállalkozás, mind az érdekelt felek számára a legfontosabbak, valamint azokat, amelyek kevésbé fontosak bármelyik fél vagy mindkettő számára. Az ESG-stratégia egyes elemei ezután az értékelés alapján rangsorolhatók.
  3. Állítsa be az ESG-teljesítmény alapértékeit. Dokumentálja a jelenlegi teljesítményszinteket, irányelveket, gyakorlatokat és statisztikákat az ESG-tényezőkről, amelyekkel a stratégia részeként foglalkozni fog. Ez jó kiindulópontot jelent az ESG-re irányuló erőfeszítések előrehaladásának értékeléséhez a jövőbeni összehasonlításokhoz.
  4. Határozzon meg mérhető célokat az ESG-kezdeményezésekhez. Ez magában foglalja a célok és a teljesítménycélok meghatározását az ESG-stratégia egészére és annak különböző részeire vonatkozóan. E célok lehetnek a KPI-k fejlesztései, vagy a jelenlegi teljesítményszintek fenntartása, amelyek már megfelelnek a követelményeknek. Célok kitűzése során érdemes az ENSZ Fenntarthatósági Célkitűzéseivel való kapcsolódásokat meghatározni.
  5. Készítsen a célok alapján a szervezet bevonásával akciótervet. Ezután készítsen egy részletes megvalósítási tervet az ESG-programhoz a projekt ütemtervével, mérföldköveivel és felelősségi köreivel.
  6. Válassza ki a használni kívánt jelentési szabványokat és keretrendszereket. Számos ESG-jelentési lehetőség áll a vállalatok rendelkezésére, iparágfüggő, hogy mely keretrendszer használata javasolt. Azonban általánosan elmondható, hogy „újoncok” esetén a GRI Standards a legelterjedtebb, de Európán belül legtöbb esetben a nemrég elfogadott CSRD/ESRS-szabványt ajánljuk.
  7. ESG-adatok gyűjtése, elemzése és jelentések készítése. Az ESG-program működését követően folyamatokra van szükség a releváns KPI-k adatainak összegyűjtéséhez és elemzéséhez, majd az érdekelt felek számára készített jelentések elkészítéséhez. A teljes jelentéseket általában évente készítik és publikálják, de az igazgatóságot és a felső vezetést javasolt gyakrabban tájékoztatni különösen az első időszakban a belső elköteleződés növelése érdekében.
  8. Szükség szerint tekintse át és módosítsa a stratégiát. Az ESG-követelmények az üzleti igények, az érdekelt felek aggályai és a szabályozási megbízások alakulásával változhatnak. Az ESG-stratégiát rendszeresen újra kell értékelni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy továbbra is hatékony-e, és azonosítani kell a szükséges frissítéseket – beleértve az optimalizálandó gyenge pontokat.
  9. Építsen be ESG-trendeket, legjobb gyakorlatoklat, ötleteket: pl. az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, felelősségteljesebb és fenntarthatóbb ellátási láncok létrehozása, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási intézkedések végrehajtása és a körkörös gazdaság modelljének elfogadása, termékek összetevőinek és anyagainak újrafelhasználása a kidobás vagy újrahasznosítás helyett.
GT Akadémia: Azonnal használható vezetői tudás az Ön és vállalata folyamatos fejlődéséért. Kattintson és jelentkezzen felsővezetői képzésünkre!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Fenntarthatóság, ESG-tanácsadás

Támogatjuk ügyfeleinket a fenntarthatósági transzformációban és a jelentéstételi/jogszabályi kötelezettségeknek való megfelelésben.

ESG-stratégia kidolgozása

Erős irányítási folyamatokkal alátámasztott, hatékony ESG-stratégia kidolgozása.

ESG szakmai mentorálás

Vezetők, belső fenntarthatósági szakemberek időbeosztásához illeszkedő, gyakorlati fókuszú heti/kétheti személyes tanácsadás, mentoring.

ESG-szemlélet integrálása

A fenntarthatóság ne teher, hanem a hatékonyság és az értékteremtés egy újabb eszköze legyen.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.