Hírek

Erre tényleg koccinthatunk: adómentessé vált az ajándékbor juttatása

Október 4-én, szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amely alapján idén november 16-tól – a veszélyhelyzet fennállása idején – adómentes lesz bizonyos borászati termékek juttatása.

Az említett jogszabály alapján mentessé vált az egyébként azt terhelő személyi jövedelem-, és szociális hozzájárulási adótól a közvetlenül a borászatoktól vásárolt, palackozott, oltalom alatt álló bor reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása.

Az adómentesség csak borászattól vásárolt termékre alkalmazható

Az adómentesség feltétele tehát, hogy a vásárlás közvetlenül borászatoktól történjen, így a boltokban (ideértve akár a borszaküzleteket is) megvásárolt borokkal kapcsolatban a szóban forgó kedvezmény nem alkalmazható.

A szabályozás alapján továbbá a juttatás nem csak – az üzleti világban a naptári év végén egyébként is jellemző – üzleti ajándékként vagy a munkavállalóknak szánt ajándékként adható, hanem vendéglátás keretében is, vagyis a feltételek fennállása esetén a cégek akár borkóstolókon, borvacsorákon is adómentesen vendégelhetik meg üzletfeleiket vagy munkavállalóikat palackozott borokkal november 16-a után.

Egyszerűsített EPR-adminisztrációt és díjátalányt is kaptak a borászatok

A borászatok azonban nem csak az év végén így várhatóan megnövekedő forgalomnak örülhetnek: egy korábbi (augusztus 31-én kihirdetett) változás alapján, visszamenőlegesen, 2023. július 1-jétől a borászati termék üvegcsomagolásának gyártója díjátalány-fizetést is választhat az általános szabályok szerinti kiterjesztett gyártói felelősségi díj (EPR) megfizetése helyett. Az Szja- és Szocho-mentesség kihirdetésével egy időben az EPR-általány díjtételek is kihirdetésre kerültek, melyek a főszabály szerinti Ft/g helyett Ft/db alapon kerültek meghatározásra.

Adókedvezmény képlékeny időbeli hatállyal

Ahogy a bevezetőben említettük az adómentesség jelen állás szerint csak a veszélyhelyzet fennállása idején, azaz idén november 26-ig lesz alkalmazható, így az október 4-én megjelent jogszabály az ajándékozás kapcsán leginkább érintett karácsonyi szezon alatt már éppen nem lenne hatályban. Vélelmezhetően még jogszabálymódosításra kerül sor és jelen adómentesség alkalmazhatóságának határideje valószínűleg kitolódik.

* * *

Amennyiben további kérdése lenne jelen adómentességgel kapcsolatban, esetleg adószakmai szemszögből szeretné megvizsgálni cége évvégi reprezentációs kiadásait, adószakértőink készséggel állnak Ön és cége rendelkezésére!

Jelen hírlevelünk a megjelenése napjáig elérhető információk alapján és kizárólag általános tájékoztatási céllal íródott, így semmilyen tekintetben nem minősül személyre szabott adótanácsadásnak és nem is helyettesíti azt.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Adótanácsadás

Az adózási szabályok összetettsége és rendszeres változása nemcsak a nagyvállalatokat, hanem a KKV-kat és a magánszemélyeket is folyamatos kihívás elé állítja, különösképpen akkor, ha tevékenységüket nemzetközi szinten végzik.

Adócompliance

Adóüzletágunk számos területen áll rendelkezésére adócompliance szolgáltatásaival a telefonos problémamegoldástól kezdve egészen komplex kalkuláció- és bevalláskészítéséig.

Adótanácsadás

Adóüzletágunk a lehető legrövidebb idő alatt színvonalas, és szakmailag pontos választ ad kérdéseire. Sokrétű szolgáltatásainkból kifolyólag ügyfeleink egyedi igényeihez és üzleti céljaihoz igazított, illetve az iparági sajátosságokra optimalizált adótanácsadásokat nyújtunk.

Átalánydíjas adótanácsadás

Keretszerződéses rendszerünk előnye, hogy ügyfelünk bármikor megkereshet bennünket adózási és számviteli kérdéseivel.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.