Hírek

A kormány újabb intézkedéscsomagja a koronavírus-világjárvány által okozott gazdasági károk enyhítésére

2020. március 23-án, hétfőn, a Kormány újabb, a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítését célzó azonnali intézkedéscsomagot jelentette be, amely az alábbi döntéseket tartalmazza.

Tovább szélesedik azon vállalkozók és vállalkozások köre, akik KATA-mentességet élveznek 2020. március, április, május és június hónapokra vonatkozóan. A teljesség igénye nélkül, az alábbi területen tevékenységeket folytató kisadózó vállalkozások mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól: fodrászat, szépségápolás, festés, üvegezés, humánegészségügyi ellátás, villanyszerelés, fizikai közérzetjavító szolgáltatás, előadó-művészet, víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés, padló- és falburkolás, konferencia és kereskedelmibemutató szervezés, turisztikai szolgálatatások, vendéglátás, szerencsejáték, idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül.

A KATA-fizetés alóli mentesülés nem befolyásolja társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot.

Azon KATA-alanyok, akik 2020. március 1. előtt esedékessé vált adótartozással rendelkeznek, a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 egyenlő részletben fizethetik meg ezt az adótartozást, az esedékes KATA összegével együtt. Ebben az esetben késedelmi pótlék felszámítására nem kerül sor. Ugyanakkor, amennyiben a KATA-alanyok ezzel a halasztott fizetéssel késedelembe esnek, úgy a teljes korábbi tartozás, késedelmi pótlékkal növelten követelhetővé válik.

Tovább bővül azon vállalkozások köre, amelyek munkáltatóként – ideiglenesen – mentesülnek a munkabér utáni járulékfizetési kötelezettség alól, valamint ezen vállalkozások munkavállalói a 2020. március – június időszak tekintetében csak a természetbeni egészségbiztosítási járulék (4%, de maximum havi 7.710 Ft) fizetésére kötelezettek. Az ilyen vállalkozások a 2020. március – június időszak vonatkozásában a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében is könnyítést kapnak: az éves hozzájárulás (1 449 000 forint) mértéke a 2/3-ára, azaz személyenkénti 966.000 Ft-ra csökken, továbbá, rehabilitációs hozzájárulási előleget sem kell fizetniük.

Azok a vállalkozások is élhetnek ezekkel a könnyítésekkel, melyek taxis személyszállítást, napilapkiadást, folyóiratkiadást vagy műsorszolgáltatást végeznek. Ezek kívül a Kormány – a pontos TESZOR-számok megadásával – egyértelműsítette a korábban bejelentett mentesített tevékenységekre körét.

Lényeges változásról döntött a jogalkotó a járulékmentesítés feltételeként meghatározott „főtevékenység” tekintetében. Csupán azon vállalkozások és munkavállalóik mentesülnek a járulékfizetési kötelezettségek alól, amely vállalkozások elmúlt 6 havi árbevételének legalább 30%-a valamely, kedvezményre jogosító tevékenységből származott.

A turizmusfejlesztési hozzájárulásra kötelezettek adóbevallási időszaka az alábbiak szerint változik:

  • a negyedéves bevallásra kötelezetteknek a 2020. január 1 – 2020. február 29 közti időszakról,
  • az éves bevallásra kötelezetteknek a 2020. január 1 – 2020. február 29, valamint a 2020. július 1 – 2020. december 31. közötti időszakról

kell adóbevallást benyújtani.

A veszélyhelyzet idejére felfüggesztésre kerülnek a bírósági végrehajtások (kilakoltatások, lefoglalások). Az adótartozások behajtását is felfüggesztik, ugyanakkor ezen eljárások csak a veszélyhelyzet befejezését követő 15. naptól indulnak újra.

Bizonyos, a veszélyhelyzet alatt lejáró egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásra való jogosultságok automatikusan meghosszabbodnak. Azaz a gyermekgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást, valamint a gyermeknevelési támogatást a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is folyósítani kell.

Emelkedik azon ügyletek értékhatára, ahol érintéses elektronikus fizetés esetén nincs szükség erős ügyfél-hitelesítésre (pl. PIN-kód megadás). 2020. március 25-től ez az értékhatár 15.000 Forintra emelkedik és legkésőbb április 15-től alkalmazandó.

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.