Hírek

Év végi transzferár aktualitások

Tapasztalatunk szerint a 2020. évben a könyvvizsgálók és az adóhatóság is fokozottabban vizsgálta a kapcsolt felek közötti árazást, az év végi korrekciós tételeket és a transzferár dokumentációk meglétét, és hasonló hozzáállásra lehet számítani részükről a 2021-es év során is.
A kapcsolt vállalatokkal létrejött bizonyos ügyletek megfelelő dokumentálásának hiánya esetén az adóhatóság formai mulasztási bírságot szabhat ki, amely esetben a büntetés akár 2 millió Ft (5500 EUR) is lehet tranzakciónként, nem megfelelő árazás esetén pedig korrigálhatja az adóalapot, további büntetést szabhat ki.
Az érintett adózóknak el kell készíteniük a fődokumentumot, a helyi dokumentumot és bizonyos méret felett az országonkénti jelentést (CbCR) is. A helyi dokumentum elkészítésének határideje a magyar társasági adóbevallás benyújtásának határideje.
Ugyanakkor sok társaság az év végével transzferár-korrekciókat alkalmaz, melyeknél könnyen előfordulhatnak problémák, ezért javasoljuk ezt a témakört alaposan körbejárni, adott esetben szakértőt bevonni. Érdemes átgondolni, hogy:

  • a megcélzott és elért nyereség mértéke megfelelő-e?
  • a csoport által kialakított transzferár-szabályzat elégséges-e Magyaroszágon, a kialakított szabályok megfelelnek-e a helyi előírásoknak?
  • minden elszámolt költséghez rendelkezésre áll-e a megfelelő alátámasztás?
  • az év végi korrekciós tételek számviteli és adójogi kezelése megfelelő-e, az esetleges adóalapot csökkentő tételek indokolhatóak-e?
  • a tranzakciók időbeni dokumentálása, az árazás alátámasztásának módszere nehézségekbe ütközik-e?

Szakértőink jellemzően az alábbi, gyakran előforduló problémákkal és hiányosságokkal találkoznak:

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.