Hírek

Igazolási kérelemmel halasztható a május 31-ei határidő

A Pénzügyminisztérium sajtóközleményében megerősítette, hogy igazolási kérelemmel kimenthető a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások (társasági adó, kisvállalati adó, innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadója, szakképzési hozzájárulás) 2021. május 31-ei határidejének elmulasztása.

A koronavírus okozta válság megnehezíti a szervezetek életét, működését is, ezért a Pénzügyminisztérium tekintettel a pandémiás helyzet nehézségeire, arra kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy a szigorú szankciókkal szemben, a június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben a koronavírusra visszavezethető indokokat minősítse különösen méltányolandó körülménynek. A sajtóközlemény alapján a 2021. június 30-ig benyújtott igazolási kérelmeket a NAV a járványra való tekintettel gyorsan és méltányosan bírálja el, amennyiben azok valóban a vírusra visszavezethető indokokat tartalmaznak.

Azok, akik esetében a NAV jóváhagyta az igazolási kérelmüket, mentesülhetnek a 2021. május 31-ei határidő elmulasztásához kapcsolódó jogkövetkezmények (mulasztási bírság és késedelmi pótlék) alól. Azonban fontos kiemelni, hogy az igazolási kérelemmel együtt az elmulasztott adóbevallásokat is be kell nyújtania a kérelmezőnek, illetve az adót ettől függetlenül meg kell fizetnie vagy fizetési halasztást, illetve részletfizetést kell kérnie az adóhatóságtól.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy noha a helyi iparűzési adót 2021-től már a NAV által rendszeresített nyomtatványon és a NAV közreműködésével kell bevallani, azonban ezen adóbevallás kapcsán az igazolási kérelmet önkormányzati adóhatóságonként külön-külön be kell nyújtani és azt minden egyes önkormányzati adóhatóság, egymástól, és a NAV-tól függetlenül fogja elbírálni.

Végezetül pedig szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a sajtóközlemény alapján a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodókra, vagyis a tőzsdei cégekre, a bankokra, a biztosítókra és a befektetési vállalkozásokra nem terjed ki az igazolási kérelmek június 30-ig tartó különösen méltányos elbírálása, rájuk továbbra is az általános adóigazgatási szabályok vonatkoznak, azonban bevallási késedelem esetén számukra sem tilos igazolási kérelemmel élni.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.