Hírek

Transzferár Változások 2020

Hírlevelünkben a tavalyi év során elfogadott azon jogszabályi változásokat foglaljuk össze, amelyek 2020. január 1-től hatással lehetnek a transzferár-dokumentációk készítésére, ahhoz kapcsolódó egyéb kötelezettségekre, eljárásokra.

  • Az adóelkerülésre vonatkozó különös rendelkezésekkel összefüggésben pontosításra került a kapcsolt vállalkozási fogalom.
  • A 2016. július 12-i (EU) 2016/1164 tanácsi irányelv átültetésének kötelezettségével összefüggésben adófizetési kötelezettség terheli a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (Tao tv.) meghatározott eszközáthelyezéseket, tevékenységkivonásokat. Ezen tőkekivonási ügyletek során az adókötelezettég alapja az áthelyezett eszközök, tevékenységek piaci értéke és a számított nyilvántartási értéke közötti különbözet, ha a Tao tv. rendelkezései alapján egyébként a kivonásra okot adó körülmény miatt adóalap-módosítási kötelezettsége nem merülne fel.
  • Nem pénzbeli hozzájárulás (apport) esetén a nem pénzbeli hozzájárulással többségi befolyással rendelkező taggá (részvényessé) váló tag (részvényes) esetében is alkalmazni kell a transzferár szabályokat.
  • Alaptőke kivonás azon esete is transzferár dokumentációs kötelezettség alá tartozik, amikor az adózó akként dönt, hogy az általa ellenérték fejében megszerzett üzletrészt a vásárlástól számított egy éven belül a tagjainak törzsbetéteik arányában térítés nélkül átadja, vagy a törzstőke-leszállítás szabályainak alkalmazásával bevonja.
  • A kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmények hatálya alá tartozó jövedelmet vagy vagyont terhelő adókötelezettség megállapításához kapcsolódó iratok esetében az iratmegőrzési határidő 10 évre emelkedik.
  • Magyarország és Nagy-Britannia közötti információ csere (CbCR – Országonkénti jelentés) EU-ból történő kilépést követően is fennmarad.

A Kúria Kfv. I.35.550/2018/12. számú ügyével kapcsolatban a csoportfinanszírozással (cash pool) rendelkező ügyfeleink figyelmét hívjuk fel arra, hogy a Kúria új eljárásra kötelezte az elsőfokú adóhatóságot, ugyanakkor hatályon kívül helyezte annak határozatát, amely kimondta, hogy az anyavállalat nem gyűjthet betétet, tehát a nála elhelyezett összegekre nem betéti, hanem kölcsön utáni kamatot kaphat. A Kúria sajtóközleménye az alábbi linken olvasható:
https://kuria-birosag.hu/hu/sajto/kuria-hatarozata-szerint-transzferarazas-kerdese-az-alapul-szolgalo-tenyallas-fuggvenyeben
Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.