Hírek

Februártól növekszik az EPR-díj utáni áfa!

Mint azt korábbi hírlevelünkben megírtuk, a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (továbbiakban: MOHU) a kiterjesztett gyártói felelősségi díj (továbbiakban: EPR) adatszolgáltatások alapján két bizonylatot állít ki az EPR-díj fizetésére kötelezett vállalkozásoknak, egyet az MOHU-t illető EPR-díjrészéről, egyet pedig az önkormányzatnak járó EPR-díjrész kapcsán.

A 2023. III. negyedévi EPR- adatszolgáltatások vonatkozásában a MOHU még az önkormányzatot megillető EPR-díjrészről áfa nélküli számviteli bizonylatot küldött a belföldi adóalanyoknak, és csak a MOHU-t illető összegről állított ki olyan számlát, amelyben 27% áfa is felszámításra került.

Változik az önkormányzatokat megillető EPR-díj áfaszempontú megítélése

2023. IV. negyedévtől azonban a MOHU már mind az önkormányzatot megillető EPR-díjrészről, mind a MOHU-t illető EPR-díjrészről egy-egy 27%-os áfás számlát küld a belföldi adóalanyok részére.

A MOHU a számlázással kapcsolatos változásról az alábbiakat tette közzé honlapján 2024. február 21-én:

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Pénzügyminisztérium közös állásfoglalásában tájékoztatta a MOHU Zrt.-t arról, hogy a gyártók által a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek fizetendő, de az önkormányzatokat megillető EPR díj az általános forgalmi adózás tekintetében szolgáltatásnyújtás ellenértékének minősül.

A NAV-PM közös állásfoglalásnak megfelelően a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a belföldön székhellyel vagy EPR díjfizetési kötelezettséggel érintett telephellyel rendelkező gyártók részére az önkormányzatokat megillető EPR díjról 2024. 02. 01-től 27% ÁFA felszámításával állítja ki a számláit, míg a belföldön székhellyel vagy érintett telephellyel nem rendelkező gyártók – tekintettel arra, hogy esetükben a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye az ÁFA tv. értelmében nem Magyarország – részére kiállított számláink ÁFA-t nem tartalmaznak.”

Bár a fentiek alapján ezentúl a teljes EPR-díj áfáját meg kell finanszírozniuk a belföldi gazdálkodóknak, azonban azok számára, akik áfalevonási joggal rendelkeznek, ez csupán likviditási szempontból lehet érdekes. A MOHU számlái alapján ugyanis a belföldi gazdálkodók áfabevallásukban főszabály szerint levonásba helyezhetik az előzetesen felszámított áfa összegét.

A MOHU fenti tájékoztatása azt is egyértelműsíti, hogy a külföldi székhelyű, de Magyarországon EPR-fizetésre kötelezett gazdálkodók részére a MOHU áfa felszámítása nélkül állítja majd ki számláit. A külföldi székhelyű vállalkozásoknak pedig a saját országaik előírásai szerint kell majd eljárniuk a hozzáadott érték adó (továbbiakban: HÉA) tekintetében. Az Európai Unióban székhellyel rendelkező vállalkozásoknak így a fordított adózás szabályai szerint maguknak kell majd felszámítaniuk a HÉÁ-t a nemzeti előírásaik szerint, illetve ennek megfelelően válhatnak jogosulttá levonásba helyezni az általuk megállapított HÉA összegét.

Az alapján, hogy a NAV-PM közös állásfoglalása ugyanazon jogszabályi előírásokon alapul, amelyek hatályban voltak 2023. III. negyedévében is, így elképzelhető, hogy az EPR-adóalanyok hamarosan helyesbítő számlákat kapnak majd a MOHU-tól.

***

Amennyiben az EPR- vagy termékdíj-előírásokkal kapcsolatban további kérdése lenne, esetleg bizonytalan abban, hogy az Ön cége miképpen érintett e két kötelezettséggel, adószakértőink készséggel állnak Ön és cége rendelkezésére!

Jelen hírlevelünk a megjelenése napján elérhető információk alapján és kizárólag általános tájékoztatási céllal íródott, így semmilyen tekintetben nem minősül személyre szabott adótanácsadásnak és nem is helyettesíti azt.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Adótanácsadás

Az adózási szabályok összetettsége és rendszeres változása nemcsak a nagyvállalatokat, hanem a KKV-kat és a magánszemélyeket is folyamatos kihívás elé állítja, különösképpen akkor, ha tevékenységüket nemzetközi szinten végzik.

Adócompliance

Adóüzletágunk számos területen áll rendelkezésére adócompliance szolgáltatásaival a telefonos problémamegoldástól kezdve egészen komplex kalkuláció- és bevalláskészítéséig.

Átalánydíjas adótanácsadás

Keretszerződéses rendszerünk előnye, hogy ügyfelünk bármikor megkereshet bennünket adózási és számviteli kérdéseivel.

Komplex adótanácsadás

Megfelelő adótervezéssel a kockázatok minimalizálása mellett jelentős megtakarításokat, vagy többletbevételeket érhet el vállalata.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.