Hírek

50 fősnél nagyobb cégek: jön a Whistleblowing

December 17-én a Panasztörvény hatályba lépett. Minden olyan vállalatnak, amely 50-nél több foglalkoztatottal rendelkezik, elengedhetetlenül szükséges bevezetnie egy panaszbejelentő rendszert.

Az Európai Unió új jogszabályi követelményei a visszaélések bejelentőinek védelmére irányulnak, és számos magánszektorban működő vállalatot, valamint közigazgatási szervet érintenek. A cél, hogy a szervezetek hatékony és biztonságos bejelentési csatornát hozzanak létre a visszaéléseket bejelentők számára.

Az Ön vállalata is érintett, amennyiben több mint 50 főt foglalkoztat.

Az érintett cégek kötelesek létrehozni és üzemeltetni egy belső visszaélés-bejelentési rendszert (whistleblowing), amely etikai forródrótként teszi lehetővé a foglalkoztatottak, alvállalkozók, vezetők és gyakornokok stb. számára, hogy jogsértéseket jelenthessenek, majd azok pártatlan kivizsgálását kezdeményezhessék. Az új jogszabály jelentős fejlesztési és adminisztrációs többletterhet is jelenthet azok számára, ahol ennek kialakítása még nem történt meg.

Segítünk a hatékony visszaélés-bejelentési rendszer kialakításában és működtetésében

  • Feltérképezzük, hogy az új jogszabály vonatkozik-e az Ön vállalkozására
  • Meglévő etikai forródrótmegoldások vizsgálata, hogy az megfelel-e az új jogszabályi elvárásoknak
  • Segítünk a Whistleblowing-szabályzatok kialakításában
  • Jogszabálynak megfelelő visszaélés-bejelentő rendszer kialakítása, bevezetése és fenntartása
  • Biztosítjuk bejelentővédelmi ügyvéd támogatását a rendszer kialakítása és működtetése során, mely biztosítja a teljes anonimitást és egyéb szolgáltatásainktól való függetlenséget
  • Szakértői közreműködést nyújtunk a bejelentések kivizsgálásában, a tényállás feltárásában és orvoslásában (forensic-szolgáltatások)

Hallgassa meg szakértőink beszélgetését kétrészes podcastünkben, melyben a lehető legtöbb oldalról körüljárjuk a Whistleblowing témáját!

Hallgassa meg a podcast első részét! Hallgassa meg a podcast második részét!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Whistleblowing

A cél, hogy a szervezetek hatékony és biztonságos bejelentési csatornát hozzanak létre a visszaéléseket bejelentők számára.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.